Dry needling is een vorm van therapie waarbij droge (zonder toediening van vloeistof), fijne naalden op specifieke plaatsen en met een bepaalde techniek in de spieren worden ingebracht. Hierdoor zal spierspanning snel dalen en pijn afnemen. Deze behandelingsvorm wordt gebruikt binnen het kader van myofasciale triggerpunten.

 

Dry needling effecten

Myofasciale triggerpunten (MTrP) zijn hyperprikkelbare punten die gelegen zijn in een strakke band van spiervezels, ze vormen als het ware een ‘knoop’ in de spier. Deze punten verkeren in chronische zuurstofnood, waardoor vermoeidheid van de spier optreedt en bijgevolg gevoeligheid. Triggerpunten kunnen spontane pijn geven (actief MTrP) en/of bij lokale druk (latent MTrP). De pijn kan op en rond het desbetreffende punt gevoeld worden, maar ook in verder gelegen regio’s (gerefereerde pijn) en dit volgens karakteristieke pijnpatronen (zie afbeelding). Triggerpunten kan je als patiënt meestal herkennen door pijn/stijfheid in een spier en/of verminderde beweeglijkheid in bijhorende gewrichten. Vaak is het ook moeilijk voor de patiënt om de pijn te lokaliseren en de pijn wordt doorgaans omschreven als diep, dof en zeurend. Triggerpunten kunnen veroorzaakt worden door een acuut trauma, biomechanische factoren zoals bv beenlengteverschil, houdingsverval, langdurige belasting van dezelfde spieren, psychologische factoren, na lange ontlasting bv postoperatief/gips, stress, weinig beweging.

Dry needling effect op spieren

Er bestaan verschillende vormen van therapie om myofasciale triggerpunten te behandelen:

Bij ischemische compressie wordt aanhoudende druk uitgeoefend op het triggerpunt waardoor zuurstoftoevoer tijdelijk onderbroken wordt. Op deze manier wordt het triggerpunt uitgedoofd, de spier ontspant en de pijn neemt af. Ook lasertherapie blijkt doeltreffend te zijn en heeft een pijndempend, spierontspannend effect, maar is in de praktijk minder gemakkelijk toepasbaar. Dry needling is een zeer efficiënte behandelvorm waarbij met een dunne, steriele naald intramusculair op en rond het triggerpunt geprikt wordt. Hierbij wordt in de meeste gevallen een snel voelbare contractie van de spier opgewekt (lokale twitchrespons). Dit zorgt voor een snelle daling van de spierspanning en heeft bijgevolg een positief effect op de pijn, de beweeglijkheid, de kracht en het uithoudingsvermogen van de spier. Bij dry needling kunnen diepergelegen delen van de spier bereikt worden doordat de naald diep in de spier wordt ingebracht. Dit is dan ook het grote voordeel tov aangehouden manuele druk waarbij slechts de oppervlakkige lagen van de spier worden behandeld.

Naast dry needling zijn er nog andere vormen van needling zoals triggerpointinjecties en acupunctuur. Verschillende studies wijzen echter uit dat de positieve effecten van triggerpointinjecties eerder te wijten zijn aan de naald op zich dan aan de substantie die wordt ingespoten. Vandaar ook de naam ‘dry’ needling. Dry needling wordt vaak verwart met acupunctuur, daarom worden hieronder de belangrijkste verschillen/gelijkenissen opgelijst.

dry needling versus accupunctuur

Wat kan de patiënt verwachten van een dry needling behandeling? Het inbrengen van de naald zelf is in principe pijnloos. Wanneer het triggerpunt wordt aangeprikt zal de patiënt de spier voelen samentrekken (lokale twitchrespons), dit ervaart de patiënt als een kortdurende ‘kramp’ of ‘elektrische schok’. Het is ook mogelijk pijn in de diepte te voelen in een andere regio van het lichaam (gerefereerde pijn). Meestal zal de therapeut tijdens één behandeling verschillende triggerpunten aanprikken.

Na de behandeling kunnen de pijn en de symptomen tijdelijk (van enkele uren tot max 48u) toenemen en kan de spier vermoeid en zwak aanvoelen. Vegetatieve verschijnselen zoals overmatig zweten, misselijkheid en/of duizeligheid kunnen soms voorkomen tijdens de behandeling. Andere, zeer uitzonderlijke complicaties kunnen zich uiten in een lichte bloeddrukval, oppervlakkige bloeding/blauwe plek en in extreme gevallen infecties.

Wanneer kan een patiënt zicht beter niet laten prikken? In volgende gevallen wordt dry needling afgeraden: gebruik van bloedverdunners of het bestaan van bloedingsproblematiek, als men een pacemaker of een kunstmatige hartklep heeft, bij een verminderd afweersysteem, infecties, huid- of metaalallergie, gewrichtsoperatie, …

Door het gebruik van dry needling, en andere vormen van triggerpuntbehandeling, worden er betere voorwaarden gecreëerd om de spier te versterken, op te rekken en bv. aan houdingscorrectie te werken. In de praktijk betekent dit dus dat de behandeling van triggerpunten steeds dient gecombineerd te worden met manuele therapie en/of oefentherapie om de onderliggende en onderhoudende oorzakelijke factoren te corrigeren. Indien men dit niet doet, zullen de triggerpunten en de bijhorende symptomen immers terugkeren.

Denk je dat dry needling zinvol is voor jou, ontmoet onze kinesisten gespecialiseerd in dry needling.

Heb je nog andere vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren!

Referenties

  1. Dunning J., Butts R., Mourad F., Young I., Flannagan S., Perreault T.; Dry needling: a literature review with implications for clinical practice guidelines; Physical therapy reviews; 2014.
  2. Fernandez-de-las-penas C.; Interaction between trigger points and joint hypomobiliy:a clinical perspective; The journal of manual & manipulative therapy; 2007.
  3. Lucas K.R., Polus B.I., Rich A.; Latent myofascial trigger points: their effects on muscle activation and movement efficiency; 2006/08.
  4. Timmermans F.; Hernieuwde interesse in voor spieren binnen de manuele therapie; 2009/09.
  5. Timmermans F.; Een analyse van het myofasciale pijnsyndroom, Deel 1: onderzoek; 2008/02.
  6. Timmermans F.; Een analyse van het myofasciale pijnsyndroom, Deel 2: therapie; 2008/02.