Van pijn bij bewegen naar bewegen om pijnvrij te zijn.

De groei in beweeg gerelateerde klachten in België steeg maar liefst met 20%. In beroepsgroepen als onderwijs (64%) en de dienstensector (40%) was dit zelfs veel hoger. Nek-, schouder en lage rugklachten zijn hier de grootste pijnregio’s (VRT NWS 21 mei 2024).

Als kinesitherapeuten zijn we niet verrast van deze cijfers maar we zien ook een opportuniteit om deze golf van klachten te keren. We starten dan ook met de vraag wat is nu de recente evidence base voor het behandelen van nek- en rugklachten?

We verzamelden hieronder het consensus uit de Lancet Low Back Pain Series Working group en een recente Systematische review van evidence-based richtlijnen voor nek- en rugpijn in Europa.

Welke zijn de wetenschappelijke aanbevelingen voor lage rug- en nekpijn?

We lijsten ze hieronder even op op basis van beide artikels:

Sterkste aanbevelingen:

  • Actief blijven (advies)
  • Oefenprogramma's/ therapie
  • Advies en educatie (advies)
  • Programma's voor terugkeer naar het werk

Sterk aanbevolen voor specifieke doelgroepen:

  • Psychologische therapieën
  • Multidisciplinaire behandeling
  • Chirurgisch consult / chirurgie

Matig aanbevolen:

  • Manuele therapie gecombineerd met andere behandeling
  • Groeps oefenprogramma's/ rugscholen
  • Psychologische therapieën in combinatie met andere behandelingen
  • Interventies op het werk

We bespreken verder in dit artikel enkele van deze aanbevelingen met aandacht voor vragen die we ook van patiënten krijgen. We verduidelijken eerst het verschil met de specifieke doelgroepen.

evidentie lage rug pijn behandeling kinesist
specifieke_aspecifieke_lage_rug_pijn

Onderscheid tussen specifieke en aspecifieke rug- en nekklachten

Niet alle klachten aan de wervelkolom zijn dezelfde. Het advies verwees dan ook naar specifieke doelgroepen.

Dit is correct want er zijn eigenlijk 2 categorieën:

  1. Specifieke klachten (10%): de oorzaak van de klacht is eenduidig - de pijn komt overeen met de plaats van schade
  2. Aspecifieke klachten (90%): de klachten zijn niet duidelijk gekoppeld aan een oorzaak

Accurate differentiaal diagnostiek is dan ook cruciaal om onnodige onderzoeken te vermijden maar ook uitstel van de juiste behandeling te vermijden.

De kinesitherapeut als expert voor differentiaal diagnostiek

De Belgische kinesitherapeut heeft met zijn 5-jarige opleiding een sterke positie om uitvoerig te onderzoeken wat de link is tussen de klachten en oorzaak. Magnus nodigt artsen dan ook uit om - indien gewenst - een verslag op te vragen bij opstart of een voorschrift in combinatie met een consultatief kinesitherapeutisch onderzoek. Dit kan de kennis uitwisseling alleen maar versterken.

differentiaal_diagnostiek_lage_rug_nek_pijn_kinesist
Hoe Vindt Je Een Goede Kinesist

Specifieke rugklachten hebben specifieke noden

Vooral voor patiënten die specifieke (vb. fractuur, tumor, …) of aanhoudende (chronische) rugklachten hebben is een bredere aanpak belangrijk. De richtlijnen verwijzen in dit geval naar

  • Psychologische therapieën
  • Multidisciplinaire behandeling
  • Chirurgie

In het algemeen geldt de volgende regel: is er revalidatie potentieel en een laag tot matig risico op chronische ziekte, dan is activatie via de kinesitherapeut de 1ste keuze. Zodra het risico op chroniciteit hoog wordt en het revalidatie potentieel laag is schakel je meerdere actoren in.

Voor specifieke richtlijnen voor de identificatie van urgente of semi-urgente casus verwijzen we naar het zorgprogramma wervelkolom van UZ Leuven

Bewegen: containerbegrip en sleutel tot succes

Uit beide overzichtsartikels blijkt dat bewegen de sleutel is tot verbetering. Dit blijft contrasterend omdat bewegen net tot pijn leidt en men dus in een vicieuze cirkel dreigt te belanden:

Bewegen => pijn en pijn => minder bewegen en minder bewegen => meer pijn.

Er is dus een verschil zijn tussen welke bewegingen de klachten verlichten en welke deze net verergeren. Het is volgens ons net hier dat de competenties van de kinesitherapeut een sleutelrol spelen. We komen hier later in het artikel op terug. Alles start immers met een goede diagnostiek alvorens een behandelstrategie toe te passen.

oefeningen_rugpijn_revalidatie_kinesist
manuele therapie rugpijn kinesist

Welke bewegingen / activiteiten helpen dan? Begeleid beter bewegen

De uitdaging om pijnvrij te bewegen is het aanpassen van de beweging opdat deze geen pijn uitlokt en de oorzaak van de pijn progressief corrigeert. Dat laatste is cruciaal omdat gewoon bewegen wel kan helpen maar niet even effectief is. Kleine correcties in het uitvoeren van de beweging kunnen een wereld van verschil maken.

We denken hierbij aan:

  • Correctie van het gewrichtsvlak waarin men beweegt
  • Coördinatie van de beweging
  • Amplitude van de beweging
  • Snelheid en kracht van uitvoering

In principe kan men quasi altijd nog bewegen maar is het pijnvrije gedeelte beperkt. Het eerste doel is vaak terug pijnvrij te kunnen bewegen in het bewegingsbereik van de klachten, zelfs al is die beweging minimaal. Hierdoor kan progressief het bewegingsbereik verbeteren. Een goed voorbeeld is het buigen (flexie) van de onderrug bij een discus hernia. Dit kan vlot in een onbelaste positie (ruglig) maar is pijnlijk in zit of stand.


De impact van ergonomie is overschat

In tegenstelling tot het advies in het artikel van VRT NWS blijkt er slechts matige evidentie te zijn voor ergonomische interventies, zowel voor lage rug- als nekpijn. Dit wordt zowel door de Europese richtlijnen als de Lancet werkgroep bevestigd (Corp et al. 2021, Foster et al. 2021). Het is dus niet aangeraden enkel hier op in te zetten.
ergonomie rugpijn kinesist
manuele therapie rugpijn kinesist

Wanneer kan manuele therapie een meerwaarde zijn?

Bij sommige beperkingen kan manuele therapie een extra ondersteuning geven om het pijnvrije bewegingsbereik te vergroten. Het gaat hier dus over een en-en behandeling. De manuele therapie ondersteunt en faciliteert de mogelijkheid om meer en pijnvrij te kunnen bewegen.

We denken hierbij zeker aan de volgende situaties

  • (acute) blokkage van een gewricht waardoor de lokale beweeglijkheid beperkt is
  • Spierlengte problematiek die aan de oorzaak ligt van een bewegingsbeperking
  • Overmatige spierspanning
  • De patiënt op een passieve manier laten ervaren dat bepaalde posities pijnvrij wel mogelijk zijn en zo de patiënt mee krijgen om ‘pijnvrij’ te bewegen.

Daarnaast kan manuele therapie ook impact hebben op neurogene structuren indien deze gevoelig zijn. Door de juiste beweging lokaal te initiëren kan de gevoeligheid van deze structuur verbeterd worden. Een goed voorbeeld is dat de zenuw, wanneer deze op lengte wordt gebracht, gevoeliger is dan in een gezonde situatie. Lichte bewegingsvormen kunnen dit verbeteren waardoor de overgevoeligheid daalt en de patiënt progressief meer kan bewegen.


Advies en educatie

Beiden spelen een sleutelrol opdat de patiënt begrijpt waarom deze ongemak of pijn ervaart. Vaak heeft men het idee een zwakke rug te hebben terwijl dit niet het geval is. Een andere overtuiging is dat sterke rug- en buikspieren een oplossing zijn, maar ook hier is heel wat nuance nodig. Zelden of nooit is dat de oorzaak en oplossing van de klachten. Bij Magnus geven we patiënten ziekte inzicht i.f.v. 1. geruststelling, 2. het verhogen van de autonomie in het herstelproces en 3. focus leggen op datgene waar de patiënt zelf controle op kan uitoefenen. Bovendien is dit een belangrijk element dat het risico op chroniciteit kan verlagen. Het doorbreken van foutieve gedachtepatronen empowert de patiënt en is een sleutel tot succes.

patiënt_informatie_rugpijn_kinesist

Vijf take home messages

  • Maak een onderscheid tussen specifieke en aspecifieke rugklachten
  • Consulteer de differentiaal diagnostiek van een kinesitherapeut bij twijfel
  • Revalidatiepotentieel en laag tot middelhoog risico op chroniciteit = kinesitherapie
  • Specifieke klachten of hoog risico = consulteer meerdere disciplines
  • (aangepast) bewegen met advies is steeds de sleutel tot succes

 

Referenties

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/17/fysieke-en-psychische-klachten-bij-werknemers-vorig-jaar-fors-ge/

Foster NE, Anema JR, Cherkin D, Chou R, Cohen SP, Gross DP, Ferreira PH, Fritz JM, Koes BW, Peul W, Turner JA, Maher CG; Lancet Low Back Pain Series Working Group. Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. Lancet. 2018 Jun 9;391(10137):2368-2383. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30489-6. Epub 2018 Mar 21. PMID: 29573872.

Corp N, Mansell G, Stynes S, Wynne-Jones G, Morsø L, Hill JC, van der Windt DA. Evidence-based treatment recommendations for neck and low back pain across Europe: A systematic review of guidelines. Eur J Pain. 2021 Feb;25(2):275-295. doi: 10.1002/ejp.1679. Epub 2020 Nov 12. PMID: 33064878; PMCID: PMC7839780.